Prietenii noștri de la Asociația Câte-n lună și-n mansardă caută case vechi. Care să păstreze răcoare vara și căldură iarna. Care să fie îngrijite, primenite, rânduite după chipul și asemănarea celor care le locuiesc. Și care să primească oaspeți cu porțile frumos sculptate și larg deschise. Case vechi, ce folosesc materia primă tradițională și păstrează știința și specificul unei anumite zone. Case mici, acoperite cu paie, colorate în albastru „mândră-Mărie”, un albastru de o profunzime aparte, pe care doar piatra de cobalt poate să o dea și nici o altă vopsea din comerțul contemporan. În fața cărora ne emoționăm și în care intrăm cu sfială, ascultând cu sufletul la gură povestea lor și a locului.
Pornind de la această fragilitate pe care o manifestă construcțiile vechi, asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă anunță începerea proiectului Pro Șura. Contrucții vechi pentru timpuri noi, care se va desfășura în București și Maramureș până pe 15 noiembrie 2013 și care își propune promovarea și valorificarea construcțiilor realizate în stil arhitectural tradițional din comuna Șișești din Țara Chioarului, Maramureș.
Timp de o săptămână, în perioada 18-27 iulie 2013, o echipă de arhitecți și antropologi a poposit în localitatea Șurdești din Maramureș pentru a sta de vorbă cu localnicii și a identifica construcțiile care mai păstrează specificul zonei – case, șuri vechi din lemn, porți bogat ornamentate, acareturi. Ulterior, luna din mansardă va alcătui o documentare asupra câtorva gospodării reprezentative în care se află case vechi și șuri și se vor propune mai multe soluții de extindere a construcției vechi, fără a renunța la specificul acesteia.
Vom avea ocazia să citim și Ghidul de bune practici, de la finalul proiectului și să vizităm o expoziție foto în București și Baia Mare. Și, mai zice luna din mansardă, să ne întâlnim la focus grup și să vorbim despre cum pot fi păstrate și valorificate construcțiile vechi.
Pro Șura este un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național