Colegii noştri de la Asociaţia “Câte-n lună și-n mansardă” lansează proiectul „Bătături. Urme lăsate de meşteşuguri”. Câteva detalii despre ce şi cum mai jos.
Un ol, un ulcior, o fluierice, o păpuşă, o pereche de cercei, un coş, o mătură, un căuc, un scaun… Obiecte născute din mâinile unui meşteşugar, dar şi urme care transcend satul ori locul de origine, devenind emblematice pentru o comunitate anume.
Mâini mari; mâini generoase; mâini harnice; mâini aspre; mâini fine, de doctor; ochi buni; priviri concentrate; spate îndoit; degete care lucrează migălos … Bătături şi urme lăsate în corpul uman de un meşteşug practicat de o viaţă.
La iniţiativa asociaţiei culturale Câte-n lună şi-n mansardă, o echipă de tineri sociologi dă mâna unui grup de tineri fotografi şi pornesc împreună în căutarea urmelor pe care practicarea meşteşugurilor le lasă asupra corpului uman – de la o simplă bătătură la schilodirea sau deformare acestuia.
Efortul depus de meşteşugar şi experienţa de o viaţă a sa sunt ilustrate prin urma pe corpul său şi puse în oglindă cu obiectul final, unic, meşteşugit.
Urmele, descoperite în era digitală prin interviuri, fotografii şi filmări, vor fi adunate de către participanţii la proiect într-un jurnal de cercetare şi vor constitui elementele unei expoziţii finale – „Bătături. Urme ale meşteşugurilor”. Expoziţia, la deschiderea căreia publicul va putea face cunoştinţă cu câţiva meşteri în cadrul unor ateliere, va fi deschisă în perioada 1-14 noiembrie la ceainăria Cărtureşti Verona, urmând a fi mutată ulterior şi în alte locaţii din Bucureşti şi din localităţile în care se desfăşoară cercetarea (Piscu, Ploieşti, Pucheni, Hulubeşti).
Mai multe detalii pe www.lunadinmansarda.ro şi https://www.facebook.com/Lunadinmansarda?fref=ts.
„Bătături. Urme lăsate de meşteşuguri”, proiect derulat de Asociaţia “Câte-n lună şi-n mansardă”.
Asociația “Câte-n lună și-n mansardă” promovează și susține diversitatea și coeziunea socială, integrarea în viața socio-economică a grupurilor sociale marginalizate, defavorizate sau vulnerabile, prin derularea unor programe de educație și cultură care să incurajeze dezvoltarea personală și să contribuie la imbunătățirea vieții sociale și culturale.
Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Partener principal: F64
Parteneri strategici: Librăriile Cărtureşti – Direct Client Services SRL, Fundaţia Pro Patrimonio, Asociaţia Arhiterra, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Francez din București, Institutul Cultural Român
Parteneri media: Igloo, Dilema Veche, RFI România, BeWhere!, Șapte seri, Modernism.ro, Liternet, Odaia Creativă, Make a Point.